Stofzuiger
Wonen

Wattage stofzuiger

De stofzuiger is een aanwinst die vroeg of laat elk huishouden raakt. Of de oude stofzuiger heeft zijn geest gegeven of je gaat verhuizen en hebt niets meer bij de hand. Als je dan een nieuwe stofzuiger wilt halen, dan blijft de productbeschrijving meestal meteen in het oog met de woorden “maximaal vermogen”, die dan wordt beschreven met een wattage. de essentie in het kort

  • Het wattage vind je meestal op de verpakking van de stofzuiger, maar altijd op het typeplaatje.
  • Het wattage zegt in principe niets over de prestaties van de stofzuiger, als het gaat om de motor of het stroomverbruik.
  • Volgens de EU-richtlijn van 2017 mogen stofzuigers slechts 900 watt hebben, maar oudere modellen hebben zelfs tot 3000 watt.

De Rowenta stofzuiger maakt niet alleen indruk met zijn elegante design, maar vooral met zijn lage wattage (750 W). Zo is deze stofzuiger een echte energiebespaarder en bijzonder energiezuinig. Daarnaast heeft deze stofzuiger geen zakjes nodig, wat nog makkelijker is voor de portemonnee. Voor een prijs van ongeveer € 75 zijn ook een meubelzuigmond, een kierenzuigmond, een borstel, een metalen telescoopbuis en een meubelborstel geïntegreerd. Bijzonder praktisch is de kabellengte van 6,2 m, zo stofzuig je in totaal 8,8 m zonder moeizaam opnieuw aan te sluiten. Met 79 decibel is hij ook bijzonder stil.

Wat zijn watts?

Watt is een fysieke eenheid die het vermogen beschrijft. De eenheid is vernoemd naar een Schotse ingenieur, James Watt, en werd in 1960 opgenomen in het internationale eenheidssysteem. Een hoofdletter W wordt gebruikt als eenheidssymbool. 1 W = (kg * m²) / s³ Met deze zeer eenvoudige formule kun je de watt berekenen. Het enige dat u nodig hebt, zijn de volgende parameters:

kilogram (kg)
meter (m)
seconden (s)

Wat zegt het wattage van stofzuigers?

Het wattage van een stofzuiger heeft altijd te maken met de motor en het vermogen van de stofzuiger. Grofweg zorgt de motor ervoor dat de stofzuiger zelfs vuil kan opzuigen. Het wattage geeft echter alleen informatie over het stroomverbruik uit het stopcontact, d.w.z. het stroomverbruik. Een hoog wattage duidt dus op een hoog stroomverbruik, d.w.z. hoge elektriciteitskosten. Stofzuigers van de oudere generatie hebben tot 3000 watt. 3000 watt staat voor 3 kilowattuur. Een kilowattuur (kWh) is de hoeveelheid energie die binnen één uur wordt omgezet met een vermogen van één kilowatt (kW). Aangezien de elektriciteitsprijzen per aanbieder verschillen, is het niet mogelijk om forfaitaire kosten voor een stofzuiger als richtlijn te noemen. We willen het principe echter verduidelijken aan de hand van een voorbeeld:

2.000 watt komt overeen met 2 kW, het geheel vermenigvuldigen we met 0,5 uur (30 minuten aanzuigtijd), wat resulteert in precies 1 kilowattuur. Elektriciteitsprijzen worden berekend per kilowattuur en een gemiddelde waarde van 27,75 cent per kWh resulteert in een prijs van precies 27,75 cent voor 30 minuten stofzuigen op 2000 watt. Als kleine hulp hebben we een klein overzicht gemaakt van hoeveel een half uur stofzuigen met verschillende wattages ongeveer kost. Met een stofzuiger met slechts 900 watt betaal je 30 minuten lang slechts 12,49 cent voor dezelfde stroomprijs.

Hoeveel watt moet een goede stofzuiger hebben?

Aangezien het aantal watt in stofzuigers niet echt iets zegt over de prestaties, maar gewoon over het stroomverbruik, kan dit niet over de hele linie worden beantwoord. Wel geldt: hoe lager het wattage, hoe lager het stroomverbruik (bij dezelfde zuigtijd). Volgens de EU-richtlijn uit 2017 mag een stofzuiger geen hoger stroomverbruik hebben dan 900 watt. Onder andere batterijstofzuigers, stofzuigerrobots, gecombineerde nat- en droogzuigers zijn uitgesloten van deze regeling.

Wat de beste stofzuiger is, kun je in onze Top 5 zien.