Lifestyle

Exploitatie voor de grote voetbalshow

Het is de donkere kant van het voetbalspektakel in Qatar: duizenden buitenlandse arbeiders zwoegen op de bouwplaatsen van het woestijnemiraat om ervoor te zorgen dat de infrastructuur en stadions op tijd klaar zijn voor het WK 2022 in Quatar. De International Trade Union Confederation (ITUC) maakt nu ernstige aantijgingen tegen de arbeidsomstandigheden die daar heersen. Volgens de Britse krant “Guardian” berekent de ITUC dat jaarlijks voor het WK tot 600 werknemers kunnen overlijden als de regering in Doha geen maatregelen neemt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De doodsoorzaak is het harde en gevaarlijke werk en de slechte hygiëne in de massale accommodatie.

De “Bewaker” had eerder gemeld, daarbij verwijzend naar de Nepalese ambassade in Qatar, van 44 arbeiders uit Nepal die alleen al tussen 4 juni en 8 augustus 2013 op bouwplaatsen in Qatar zouden zijn omgekomen. Meer dan de helft van hen stierf aan hartfalen of arbeidsongevallen.

De regering van Nepal heeft inmiddels haar ambassadeur uit Qatar teruggeroepen. Gezien de arbeidsomstandigheden voor haar landgenoten had ze maanden geleden al gesproken over een “open gevangenis”. Nadat de Guardian citaten had gedrukt en geklaagd door de regering van Qatar, is het nu afgewezen. 1,2 miljoen arbeiders – voornamelijk uit India en Nepal Naar schatting werken in Qatar ongeveer 1,2 miljoen buitenlanders, de meesten uit India, Nepal en Sri Lanka. De vakbond verwacht dat er vanwege het WK 500.000 extra arbeiders uit deze landen naar Qatar zullen komen. De meeste buitenlanders in de Golfstaat werken als bouwvakkers.

Werknemers meldden dat ze gedwongen waren te werken bij temperaturen tot 50 graden Celsius. Ze kregen geen drinkwater. Er zijn ook berichten dat paspoorten in beslag zijn genomen en salarissen niet zijn betaald. Ziekten zijn wijdverbreid in de overvolle accommodaties.

Volgens de Guardian meldde de Indiase ambassadeur in Qatar 82 Indiërs die in de eerste vijf maanden van dit jaar in Qatar waren omgekomen. Sinds 2010 zijn er meer dan 700 gedood.

Moderne slavernij

“De autoriteiten van Qatar doen niets substantieels om het probleem aan te pakken”, citeerde The Guardian, onder verwijzing naar de algemeen secretaris van de ITUC, Sharan Burrow, die hierover al een ontmoeting had gehad met de minister van Arbeid van Qatar. Een duidelijk signaal van de wereldvoetbalbond FIFA is nodig, vervolgt Burrow. De bond mag geen wereldkampioenschap tolereren dat gebaseerd is op een “systeem van moderne slavernij”. De wereldvoetbalbond FIFA was “bezorgd” over de berichten en kondigde aan contact op te nemen met de verantwoordelijken uit de woestijnstaat. “Deze rapporten zullen worden besproken tijdens de vergadering van het Uitvoerend Comité op 3-4 oktober”, aldus de FIFA op Twitter. Het emiraat heeft nog geen verklaring afgegeven. Qatar is een van de rijkste landen ter wereld – nergens is het inkomen per hoofd hoger.