Tuinset
Wonen

Welke tuinmeubelen zijn echt weerbestendig?

Ijzige Siberische koude, vriestemperaturen in de winter in Duitsland. Massa’s sneeuw in maart, regenachtige, koele zomers en recordhitte in oktober. Het weer wordt gek en we spelen onvermijdelijk mee. Geen wonder dat elke droge periode en elk zonnestraaltje ons meteen naar buiten lokken in de tuinen en op de terrassen. Meer dan ooit wordt van terrasmeubilair verwacht dat het weer- en weerbestendig is. Want hoe wisselvallig het weer op onze breedtegraden ook is, je weet nooit hoe lang het echt droog zal zijn. Natuurlijk zijn er beschermkappen en hoezen voor allerlei soorten tuinmeubelen, maar het aanbrengen van deze beschermende maatregelen gaat gepaard met inspanning. Om nog maar te zwijgen van de moeizame opslag van meubels in de garage of kelder. De wens ontstaat om tuinmeubelen aan te schaffen die “weer- en weerbestendig” zijn. Maar bestaat dat ook?

Tuinmeubelen die regen, storm, zon, vorst en sneeuw trotseren en het hele jaar door veilig buiten kunnen staan? Helaas is het ontnuchterende antwoord nee. Maar er is tuinmeubilair dat hoop belooft. Je moet deze buiten niet de hele winter onbeschermd neerzetten, maar met goede zorg kunnen ze de zomer meestal zonder kwaliteitsverlies buiten doorstaan.

Wat betekent “weerbestendig”?

De eigenschappen “weerbestendig” of “weerbestendig” verwijzen meestal naar het feit dat het meubel (met uitzondering van de bekleding) in de zomer zonder aarzelen buiten kan blijven staan ​​zonder rekening te hoeven houden met materiële schade. Maar let op: weerbestendig en weerbestendig betekent zelden: wintervast! Als u de tuinmeubelen in de herfst en winter buiten wilt laten staan, dient u voor de aankoop zeker te informeren of de meubelen daar ook geschikt voor zijn. Anders moeten de tuinmeubelen in de winter droog worden gehouden.

Aan welke criteria moeten weerbestendige meubels voldoen?

Controleer de informatie van de fabrikant en krijg uitgebreid advies over de productdetails van de tuinmeubelen. Dit zijn de criteria om op te letten:

  • UV-bestendig: hoe lang mag het meubel blootgesteld worden aan UV-straling voordat een effect op de kleur of structuur te zien is? Dit criterium wordt vaak kleurvast genoemd.
  • Vorstbestendig: hoe laag kan de temperatuur dalen voordat het materiaal broos wordt en breekt?
  • Hittebestendig: bij welke temperaturen begint het materiaal te smelten?
  • Waterdicht: hoe reageert het materiaal op alle soorten neerslag? Weerbestendig: kunststof of hout?

Wie denkt dat deze eigenschappen alleen worden vervuld door harde roestvrijstalen meubels of tuinmeubelen van lelijk plastic, heeft het mis. De trends in tuinmeubelen gaan duidelijk richting polyrattan en teak. In tegenstelling tot rotan heeft polyrattan de eigenschappen “weer- en weerbestendig” te zijn. En onder de natuurlijke materialen loopt teakhouten meubelen ver vooruit. Tuinmeubelen van tropische houtsoorten zoals teak en mahonie zijn bijzonder weerbestendig in vergelijking met Europees hardhout (lariks en grenen). Bij het kopen is het essentieel om op het FSC-keurmerk te letten, want alleen dan weet je zeker dat het hout uit de biologische landbouw komt. Weliets dus om goed op te letten, als je weert eens op zoek bent op een tuinset sale.