Robot stofzuiger
Wonen

Dit is belangrijk bij het kopen van een robotstofzuiger

Stofzuigerrobots kunnen de normale stofzuigers nog niet vervangen. Maar de huishoudhulpen zijn aanzienlijk slimmer geworden. Er zijn een paar criteria om u te helpen kiezen. Maar de gebruiker moet ook iets doen. Vacuümrobots maken stofzuigen een bijzaak. Ze doen dit vervelende huishoudelijk werk voor hun baasjes – helemaal alleen. Ze rijden door de kamers en verzamelen wat er op de vloer ligt: ​​stof, pluisjes, haar, kruimels. En vooral als de bewoners niet thuis zijn. Geen wonder dat ze in veel huishoudens zo populair zijn: “robots zijn een productgroep die gestaag groeit, dit jaar opnieuw met 30 procent”. Een robot stofzuiger ziet er anders uit dan hand- of vloerstofzuigers. Ze doen denken aan wat grotere discusschijven. De apparaten zijn meestal rond, hebben een diameter van ongeveer 40 centimeter en zijn ongeveer tien centimeter plat.

Dit betekent dat de apparaten ook op poten onder hogere banken en ladekasten kunnen worden geplaatst, wat met een normale stofzuiger nogal omslachtig is. Met hun tegengesteld draaiende borstels verzamelen ze het vuil dat in een bak wordt opgevangen. Stofzuigerrobots kunnen normale stofzuigers niet vervangen Maar: De toestellen kunnen een normale stofzuiger nog niet vervangen. “Natuurlijk kunnen vacuümrobots de zuigkracht van een goede cilinderstofzuiger niet bijhouden”. “Maar ze vormen een aanvulling op de schoonmaak van het huis en zorgen voor een elementaire visuele netheid in het appartement.”

Als robotzuigers dagelijks of in ieder geval meerdere keren per week worden gebruikt, zijn ze een goede aanvulling op hand- of vloerapparaten, die dan minder vaak hoeven te worden gebruikt voor grondige reiniging. “Ze kunnen met name interessant zijn voor ouderen omdat ze alle hoeken van het appartement kunnen bereiken en ook kunnen schoonmaken waar het moeilijk is om een ​​stofzuiger te gebruiken”.

Zuigrobots zijn slimmer geworden

De fabrikanten hebben veel ontwikkelingsinspanningen in de apparaten gestoken en ze betrouwbaarder gemaakt dan een paar jaar geleden. Terwijl de eerste modellen nog wat gedesoriënteerd door het appartement dwaalden, maken moderne robots de vloer systematisch en grondiger schoon. De apparaten zijn slimmer geworden. Veel kunnen worden geprogrammeerd en de ruimte opmeten”, voegt Scholz toe. “Ze berekenen van tevoren hoe ze in hoeken komen, waar obstakels en trappen zijn.” Ook is het op afstand te bedienen met een app. Maar sommige apparaten hebben nog steeds zwakke punten: ze komen niet zo goed in hoeken. Ze hebben ook de neiging om oppervlakkig schoon te maken op tapijten. En in grotere appartementen is de batterijduur vaak onvoldoende. Dan helpen robots die tussendoor terug naar het laadstation kunnen rijden, zichzelf opladen en vervolgens verder stofzuigen waar ze gebleven waren. Sommige apparaten stoppen gewoon in het midden van het reinigingsproces als ze geen sap meer hebben.

Zuigkracht en programmeerbaarheid

Het is daarom zinvol om de producten en hun mogelijkheden te vergelijken. “Het assortiment is divers – en niet elke robot past bij elke gebruiker en elk appartement”, zegt Scholz. Er zijn soms aanzienlijke verschillen tussen de afzonderlijke modellen, niet alleen in kwaliteit en functie, maar ook in prijs. Belangrijke selectiecriteria zijn zuigkracht, programmeerbaarheid van starttijden, batterijduur, oplaadtijd en de manier waarop de vacuümrobots zich oriënteren in de ruimte. Ook de omgang met de stofbox kan bepalend zijn. Het moet regelmatig met de hand worden geleegd, bij voorkeur na elke reiniging.