Infraroodverwarming
Wonen

Hoeveel stroom verbruikt infrarood verwarming?

Voordat de vraag “Hoeveel stroom verbruikt een infraroodverwarming” beantwoord kan worden, moet eerst duidelijk worden voor welk toepassingsgebied de infraroodstraler wordt gebruikt. Hoeveel elektriciteit infrarood verwarmingsplaten verbruiken hangt voornamelijk af van hoe vaak en hoe lang de infrarood verwarming wordt gebruikt. In principe geldt de volgende eenvoudige berekening.

Hoe bereken ik hoeveel stroom mijn infraroodverwarming verbruikt?

A. Neem de doorwaadhoogte van uw infraroodstraler, b.v. B. 500 watt spiegelverwarming
B. Watt omrekenen naar kWh: 500 watt is 0,5 kWh
C. Wat kost één kWh van je elektriciteitsleverancier? Als voorbeeld nemen we € 0,27 per kWh.

Vermenigvuldig nu het kWh-verbruik van infraroodverwarming (0,5) met de kosten van één kWh. Kosten per uur voor een infrarood spiegelverwarming met 500 watt: 0,5 kWh * € 0,27 = € 0,135

Het bijzondere aan infraroodverwarming is dat ze stralingswarmte zijn. Dit betekent dat omliggende oppervlakken worden verwarmd en de kamer constanter warm houden dan conventionele verwarming. Bovenal worden wanden op deze manier gekoeld (mits de infraroodstralers correct geplaatst zijn). Dit betekent dat de infraroodstraler pas een beetje opwarmt nadat de gewenste kamertemperatuur is bereikt.

Infraroodverwarming is daarom niet permanent in bedrijf en schakelt minder vaak in dan conventionele radiatoren. De thermostaat schakelt het infrarood verwarmingselement automatisch aan en uit. Daarom kun je bij het berekenen van het verbruik niet op dezelfde manier te werk gaan als bij conventionele radiatoren. Met name bij nieuwbouw is er door de goede isolatienorm weinig behoefte aan naverwarming. Als u het jaarverbruik voor infrarood verwarming (warmtebehoefte) in uw eigen pand wilt berekenen, zijn veel factoren bepalend. Sluit een elektriciteitsmeter aan tussen je infraroodstraler en het stopcontact.

Een ervaren adviseur infrarood verwarming kan op basis van de verzamelde gegevens en de empirische waarden vooraf zeer goede berekeningen maken in uw gebouw. Infraroodverwarming kan zonder aarzeling worden toegepast in goed geïsoleerde gebouwen of objecten met goed metselwerk (opslagmassa).

Hoeveel stroom verbruikt een infraroodstraler als bijverwarming?

Een eenvoudig voorbeeld zou moeten illustreren hoe hoog het stroomverbruik van infraroodverwarming als bijverwarming is. In een kantoor van 40 m2 wordt de werkruimte in de achterhoek niet goed verwarmd. Als bijverwarming dient een kleine bijverwarming met 400 watt, direct op de werkplek, te worden gebruikt. Hier is de voorbeeldberekening voor het verbruik. Voorbeeldberekeningen voor het stroomverbruik van infraroodverwarming als bijverwarming:

A. 400 watt infrarood standkachel = 0,4 kWh
B. € 0,25 per kWh
C. 0,4 * 0,25 € = 0,10 €

Zo verbruikt een infrarood verwarmingsplaat met 400 watt, bij een kWh-prijs van € 0,25, 10 cent aan stroomkosten per uur. Omdat de infraroodstraler de omgeving verwarmt en wordt aangestuurd met een stopcontactthermostaat, schakelt hij automatisch uit zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Zelfs bij een royale berekening van 5 draaiuren op één werkdag is het verbruik slechts 50 cent. Dit is € 2,50 per week. Op de vraag hoeveel stroom een ​​infraroodverwarmingverbruikt, kan nu een duidelijk antwoord worden gegeven.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een infraroodverwarming als hoofdverwarming?

Precieze uitspraken over de kosten en het verbruik van infraroodstralers aangezien de hoofdverwarming niet over de hele linie kan worden gedaan. Elke algemene uitspraak hierover is dubieus en onprofessioneel.

Hoeveel elektriciteit verbruiken infrarood verwarmingspanelen in de badkamer?

De infrarood verwarming in de badkamer heeft een hoger verbruik dan in normale kamers, aangezien de muren vaak betegeld zijn en de kamer warmer moet zijn dan andere kamers in het gebouw.

Hoe duur is het om met infrarood te verwarmen?

Dit is altijd afhankelijk van de actuele elektriciteitskosten en het actuele elektriciteitstarief van uw provider. Ook kunt u de elektriciteitskosten beïnvloeden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zonnesysteem op het dak.