Rits
Bedrijf

Rits

De ritssluiting is een sluiting die een willekeurig aantal keren losgemaakt kan worden en is gebaseerd op een nauwsluitende pasvorm. De rits bestaat uit twee zijdelen met kleine tandjes, zogenaamde nietjes, en een schuif, ook wel een schuif of rits genoemd (in het Engels wordt de hele rits echter een zipper genoemd). De nietjes worden met de schuif in elkaar gehaakt en kunnen er ook weer uit worden losgemaakt. Ritsen zijn gemaakt van metaal en kunststof. Ook zijn er speciale ritsen waarmee bijvoorbeeld een opening waterdicht kan worden afgesloten. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen eenrichtingsritsen en tweerichtingsritsen. De tweewegritssluiting kan aan beide uiteinden worden geopend of gesloten, de eenrichtingsrits kan slechts in één richting worden geopend. De rits is een van de belangrijkste bevestigings- en verbindingselementen in kleding. Vóór de uitvinding van de rits werd kleding voornamelijk bij elkaar gehouden met koorden, linten, toggles en knopen.

De rits werd in 1851 gepatenteerd door Elias Howe, maar werd aanvankelijk niet gebruikt omdat hij toen nog niet praktisch was in zijn vorm. De Amerikaan Judson ontwikkelde een praktisch toepasbare versie en vroeg in 1892 en 1893 patent aan. Hij zag schoenen vooral als een doel en presenteerde de rits op de wereldtentoonstelling in Chicago. In 1905 was er de eerste productiemachine voor deze ritssluiting, maar het product voldeed nog niet aan de eisen. De Zweed Sundbäck optimaliseerde de rits en patenteerde deze verbeterde variant in 1909. Marin Othmar Winterhalter uit St. Gallen verwierf in 1923 het patent voor Europa en ontwikkelde de rits verder – de inmiddels bekende rits met ribben en groeven ontstond. In zijn bedrijf in Wuppertal produceerde hij deze ritssluiting in serie.

Ritsen werden voor het eerst op grote schaal gebruikt in 1917 bij de Amerikaanse marine in weerbestendige pakken voor piloten. Ritsen worden pas sinds ongeveer 1925 in alledaagse kleding gebruikt. Ze hebben nu op veel plaatsen knoppen vervangen. Sinds het midden van de jaren vijftig zijn plastic ritsen steeds populairder geworden. Ze zijn flexibeler en hebben een hogere sterkte dan metalen ritsen. Een zwak punt in ritsen is nog steeds de slider. Als de glijbaan stroef loopt, kan de trekkracht zo groot worden dat deze breekt. Er zijn nu vervangende ritsen beschikbaar die later kunnen worden gebruikt. Voor kinderkleding, voor mensen met beperkte motoriek of bij gebruik van ritsen met handschoenen, worden de ritsen vergroot of wordt de bediening van de slider vereenvoudigd met aangehechte banden.

Verschillende soorten ritsen

  • Kan niet worden gedeeld of losgehaakt aan de onderkant
  • Niet deelbare ritsen worden gebruikt voor rokken, broeken, beddengoed en tassen, ze hoeven niet aan de onderkant te worden geopend. Deze ritsen zijn meestal kort. b) deelbaar of onthaakbaar Voor jassen en mantels zijn bijvoorbeeld deelbare ritsen vereist, omdat ze anders niet volledig kunnen worden geopend bij het uittrekken.
  • Tweewegrits Deze deelbare ritssluiting heeft een tweede schuif. Hierdoor kan de spanning in de stof worden uitgebalanceerd en kan de rits afzonderlijk van boven of onder worden geopend. Een typisch voorbeeld zijn de ritsen van moderne slaapzakken.