Geld
Financieel

Huurkoop

Huurkoop is een aparte kredietvorm. Daarbij huur en koop je artikelen, maar dit kan ook een huis zijn, van een bedrijf of persoon, waarbij je afspreekt maandelijks rente en aflossing te betalen. Pas nadat je de totale kredietsom hebt betaald, krijg je het eigendomsrecht van de betreffende artikelen in handen. Totdat alles betaald is, is dus de verkoper eigenaar.

Zo is Huurkoop in landen als Duitsland en Oostenrijk heel normaal bij de verkoop van huizen en woningen. Daarbij koop je dus een huis zonder een Hypotheek af te hoeven sluiten. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks een bedrag aan de verkoper, tot dat de Huurkoop volledig is betaald. Gedurende de looptijd blijft echter de verkopende partij, en dit is anders als bij een Hypotheek, de eigenaar. Koop je een huis met Hypotheek, wordt je direct eigenaar van het huis. Huurkoop bij huizen en woningen komt echter in Nederland haast niet voor.

Postorderbedrijven

Toch komt Huurkoop in Nederland veel vaker voor dan je zou denken. Bij de meeste Postorderbedrijven hoef je de aankopen niet direct te betalen, maar kan je maandelijks aflossen. Dat is een vorm van Huurkoop. Meestal staat ook in de kleine lettertjes bij de Postorderbedrijven te lezen, dat het eigendom bij hen blijft totdat de gehele kredietsom is afgelost.

Nadeel

Aan Huurkoop, en zeker via Postorderbedrijven, kleven toch een aantal nadelen.

  • Het lijkt erg gemakkelijk, je kan nu van alles kopen, en je betaald lekker makkelijk maandelijks een bedrag. Toch blijkt dat je daardoor juist meer gaat kopen dan je eigenlijk van plan was. Het is immers zo makkelijk.
  • Alhoewel de regering dit probeert aan banden te leggen, is de geheven rente veel hoger dan bij een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet. M.a.w. Een lening afsluiten bij de bank kost minder.
  • Je wordt pas eigenaar, als alles betaald is. Ook dit is bij een Lening anders.
  • Enhuurkoop, zoals bedrijven als Wehlamp doen, best wel duur. Spulletjes voor bijvoorbeeld je woning kun je misschien beter goedkoop op het internet zoeken, zoalsbijvoorbeeld op Andriez.com