Cardano
Financieel

Cardano kopen?

Naast Bitcoin zijn een aantal andere cryptocurrencies onder de aandacht gekomen van investeerders. Cardano (ADA) is er een van – de munt is de laatste tijd fors gestegen. Cryptocurrencies maken momenteel een nieuwe opleving door. De twee belangrijkste cybervaluta’s Bitcoin en Ethereum zijn de laatste tijd weer sterk gestegen. Maar het op blockchain gebaseerde project Cardano groeide nog sneller met zijn interne cryptovaluta ADA. Wat drijft de Cardano-cursus, wat is de Cardano-prognose en waar kun je Cardano kopen?

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchain-platform opgericht door Charles Hoskinson in 2015. Hoskinson is een technologie-ondernemer en wiskundige en CEO van Input Output Hong Kong (IOHK). In totaal was hij betrokken bij de oprichting van drie cryptocurrency-startups – Invictus Innovations, Ethereum en IOHK. Het doel van Cardano is om bekende problemen van eerdere blockchainprojecten te overwinnen en wetenschappelijk verantwoorde oplossingen aan te bieden. In tegenstelling tot Bitcoin is Cardano gebaseerd op een proof-of-stake consensusprotocol genaamd Ouroboros, dat minder energie gebruikt om transacties op de blockchain te verifiëren. Volgens de ontwikkelaars biedt Cardano ongeëvenaarde veiligheid en stabiliteit. De inheemse munt van Cardano heet ADA, genoemd naar Ada Lovelace, een beroemde wiskundige uit de 19e eeuw.

Wie zit er achter Cardano?

Cardano wordt ondersteund door drie instellingen die Cardano als consortium implementeren en gezamenlijk ontwikkelen:

  • De Cardano Foundation in Zwitserland is een stichting zonder winstoogmerk. Jouw taak is om toezicht te houden op het hele ecosysteem, om normen en voorschriften te creëren en te onderzoeken, en om de Cardano-gemeenschap te onderhouden en uit te breiden.
  • Input Output Hong Kong, kortweg IOHK, is verantwoordelijk voor de technische implementatie en doorontwikkeling van Cardano. Het bedrijf ontwikkelt en implementeert cryptocurrencies en blockchains – en Cardano is het belangrijkste project.
  • Emurgo staat voor het commerciële deel van het project. Hiertoe ontwikkelt en promoot het Japanse bedrijf commercieel gebruik van het platform en helpt het bedrijven bij het implementeren van projecten op de Cardano-blockchain.

Wat is de prognose voor Cardano?

Het grootste potentieel van Cardano zit in het feit dat gebruikers op dit platform digitale contracten (smart contracts) kunnen afsluiten. Dit maakt Cardano – vergelijkbaar met Ethereum – interessant voor commerciële toepassingen in veel branches. Softwareontwikkelaars gebruiken het platform ook om hun eigen applicaties – gedecentraliseerde applicaties – of hun eigen cryptocurrencies te maken. Boerderijen gebruiken Cardano om verse producten van veld tot bord te volgen. Andere toepassingen zijn vervalsingbestendige educatieve certificaten of de bescherming van merkartikelen tegen illegale kopieën.

Juist de veelheid aan potentiële toepassingen maakt Cardano en daarmee ADA zo interessant omdat de toepassingen commercieel inzetbaar zijn en een positieve voorspelling voor Cardano mogelijk maken. Cardano-oprichter Charles Hoskinson heeft de upgrade “Alonzo” voor 12 september aangekondigd. Beleggers die Cardano al lang in hun bezit hebben, kijken reikhalzend uit naar de integratie van slimme contracten in het mainnet. De aankondiging leidde tot een echte ADA-hype. De prognose voor Cardano op het platform digitalcoin Genealogie ziet eind 2021 een prijs van 3,80 dollar, die naar verwachting zal stijgen tot 11,30 dollar in 2028, dus hou de Koers Cardano euro goed in de gaten de komende jaren. Een aan Charles Hoskinson toegeschreven prognose circuleert op internet dat Cardano tegen het einde van het jaar 150 dollar waard zal zijn, maar dit is blijkbaar een vervalsing. Hoskinson zei dat hij geen prijsvoorspelling had gedaan voor Cardano of een andere cryptocurrency.