Ontbijt
Eten

De gezonde maaltijd

Wie de voeding die nodig is voor een gezond lichaam correct over de dag verdeelt, begint ’s morgens met volle kracht, wordt ’s middags gespaard van prestatie- en energiedalingen en voelt zich ’s avonds ook niet volledig uitgeput. Ontbijt, lunch, diner en kleine tussendoortjes zijn belangrijk: die kun je het beste niet overslaan! Het dagelijkse leven laat zien dat implementatie niet altijd eenvoudig is.

Het gezonde ontbijt

Een gezond ontbijt is nodig om energie en vochtreserves aan te vullen. Complexe koolhydraten zijn bijzonder geschikt voor deze energieboost. De basis van het ontbijt moeten daarom voedingsmiddelen zijn die rijk zijn aan koolhydraten zoals volkoren producten (bijvoorbeeld muesli of volkoren brood, ontbijtgranen pap), idealiter gecombineerd met fruit/groenten en melk(producten).

Vetrijke en suikerrijke ontbijtopties zoals croissants of broodjes met boter en honing/jam/noten nougatcrème zijn minder geschikt als ontbijt. Drinken hoort ook bij een gezond ontbijt: bijvoorbeeld water, ongezoete kruiden- of vruchtenthee en verdunde vruchten- of groentesappen zorgen voor vocht dat het lichaam na het slapen nodig heeft om fit en geconcentreerd te kunnen werken. Sommige mensen kunnen ’s ochtends niet of heel weinig eten. Dan is het aan te raden om in ieder geval wat te drinken en een paar happen te proberen. Het “gemiste” ontbijt kun je goedmaken met een ochtendsnack.

Het gezonde tussendoortje

Over het algemeen is een ochtend- of middagsnack een goede buffer tegen het hunkeren naar voedsel tijdens de lunch of ’s avonds. Om prestatiedaling tegen te gaan, zijn de volgende producten geschikt: Volkoren bakwaren met magere smeersels (bijv. vegetarische smeersels, magere kwark), fruit of groenten, yoghurt met fruit en noten. Daarnaast moet je veel drinken. Vet-, zout- en suikerrijke voedingsmiddelen zoals gehaktbrood, pizzapunten, gebak en andere zoete dingen zijn minder geschikt als tussendoortje.

De gezonde lunch

Licht verteerbare maaltijden tijdens de lunch dienen om de middagdiepten te omzeilen. Vetarme en licht gezoete gerechten zoals soepen (bijv. gezeefde groentesoep zonder slagroom of crème fraîche, minestrone), gestoomde vis, mager vlees, volkorenproducten, peulvruchten, groenten en salades zijn geschikt. Vette gerechten (zoals gebraden varkensvlees of gepaneerde schnitzel met frites) en desserts (bijv. Buchteln met vanillesaus) en vette sauzen zouden de uitzondering moeten zijn.

Het gezonde diner

Lichte maaltijden en kleine porties zijn ook ideaal voor het avondeten. Over het algemeen is niets verboden. Sommige gerechten blijven echter lang in het spijsverteringsstelsel en kunnen de slaapkwaliteit aantasten (vet vlees rond zes tot acht uur, met spek of friet vijf tot zes uur). Het kost minder met rijst, zoetwatervis (één tot twee uur) of gekookte groenten, fruit, mager vlees, volkoren brood met magere beleg (twee tot drie uur). Gekookte groenten, soepen (zonder room), gestoomde vis en groenterijst zijn goed voor het avondeten. Niet iedereen kan ’s avonds elk gerecht even goed opeten. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld ’s avonds niet zo goed rauwe groenten of volle granen en moeten daarom worden vermeden.